Bakcsó (Nycticorax nycticorax) jellemzői és életmódja

bakcso-nycticorax-nycticorax

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) rövid bemutatása

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) kozmopolita faj, amely a Föld valamennyi kontinensén megtalálható, kivéve az Antarktiszt. Elterjedési területe Afrika, Ázsia, Dél-Európa, Észak-Amerika és Ausztrália. Magyarországon is gyakori fészkelő madár.

A bakcsó előnyben részesíti a sekély vízű vizes élőhelyeket, mint például a tavakat, folyókat, mocsarakat és lápokat. Gyakran fészkel nádasokban és sűrű növényzettel benőtt szigeteken is. Kedveli a csendes, zavartalan helyeket.

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) fontos szerepet játszik a vízi ökoszisztémákban. Segít szabályozni a hal- és kétéltű populációkat, és táplálékot biztosít más ragadozók számára. A bakcsó ürüléke tápanyagokat is biztosít a növények számára, és segít fenntartani a vízi élőhelyek egészségét.

bakcso-nycticorax-nycticorax

Elterjedése és élőhelye

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) elterjedési területe Afrika, Ázsia, Dél-Európa, Észak-Amerika és Ausztrália. Magyarországon is gyakori fészkelő madár.

A bakcsó tipikus élőhelyei a sekély vízű vizes élőhelyek, mint például tavak, folyók, lápok, mocsarak és ártéri erdők. Gyakran fészkel nádasokban és sűrű növényzettel benőtt szigeteken is. Kedveli a csendes, zavartalan helyeket.

A bakcsónak sekély vízre van szüksége a táplálkozáshoz, ahol gázolva vadászhat zsákmányára. Fontos számára a sűrű növényzet, ahol fészkelhet és elrejtőzhet a ragadozók elől. A víz minősége is fontos tényező, a bakcsó nem kedveli a szennyezett vizeket.

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) a vizes élőhelyek egészségének indikátora is, és jelenléte azt jelzi, hogy az ökoszisztéma egészséges.

bakcso-nycticorax-nycticorax

Megjelenése és jellemzői

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) Magyarországon is gyakori gémfaj, de titokzatos éjszakai életmódja miatt kevesen ismerik. Jellegzetes fekete-fehér tollazatával, gubbasztó testtartásával és rekedtes hangjával lenyűgöző madár. Ismerje meg a bakcsó lenyűgöző jellemzőit, éjszakai vadászatát, telepes fészkelését és vonulását!

Megjelenés:

A bakcsó közepes méretű gém, testhossza 55-65 cm, szárnyfesztávolsága 110-130 cm. Fekete-fehér mintázatú tollazata kontrasztos: feje, háta és csőre fekete, míg arca, nyaka, hasa és farkcsíkja hófehér. Vörös szeme és hosszú, lábszárú lábai is jellegzetesek. Gyakran összetéveszthető a kiskócsággal, de a bakcsónak feketébb a feje és a háta, hosszabb a csőre, és gubbasztó testtartása van pihenés közben.

Éjszakai vadász:

A bakcsó éjszakai vadász, napközben pedig fákon vagy nádasokban pihen. Kiválóan úszik és gázol, zsákmányát lesből vagy aktívan keresgélve fogja. Tápláléka főként halakból, kétéltűekből, rovarokból és rákokból áll. Hosszú, tőr alakú csőrével villámgyorsan kapja el zsákmányát a vízből.

Telepes fészkelés:

A bakcsó telepesen fészkel, kolóniákban akár több tucat pár is összegyűlhet. Fészkét ágakra vagy nádasokba építi, gallyakból és vízi növényekből. A szülők felváltva kotlanak és gondoskodnak a fiókákról, akik körülbelül egy hónap múlva repülnek ki a fészekből.

Vonuló madár:

Magyarországon hosszú távú vonuló faj, telelőterülete a Mediterránium és Afrika. Március-áprilisban érkezik vissza hazánkba, és szeptember-októberben vonul el.

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) egy lenyűgöző madárfaj, amelynek éjszakai életmódja és jellegzetes megjelenése rejtélyt kölcsönöz neki. Fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, ragadozóként segít szabályozni a zsákmányállat populációkat. A bakcsó a vizes élőhelyek egészségének indikátora is, és jelenléte azt jelzi, hogy az ökoszisztéma egészséges.

bakcso-nycticorax-nycticorax

Rendszertani besorolása

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) a madarak (Aves) osztályának a gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, ezen belül a gémfélék (Ardeidae) családjába tartozó faj. A gémfélék családján belül a gémformák (Ardeinae) alcsaládba sorolják.

Taxonómia:

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Gödényalakúak (Pelecaniformes)
 • Család: Gémfélék (Ardeidae)
 • Alcsalád: Gémformák (Ardeinae)
 • Nem: Bakcsó (Nycticorax)
 • Faj: Bakcsó (Nycticorax nycticorax)

Rokon fajok:

A bakcsónak három alfaja ismert:

 • Nycticorax nycticorax nycticorax (Linnaeus, 1758) – Európa, Ázsia és Afrika
 • Nycticorax nycticorax hoactli (Gmelin, 1789) – Észak-Amerika
 • Nycticorax nycticorax caledonicus (Gmelin, 1789) – Ausztrália és Óceánia

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) legközelebbi rokonai a kiskócság (Ixobrychus minutus) és a vörös gémek (Ardea) fajai.

Evolucionális történelem:

A bakcsó a gémfélék családjának egyik legősibb faja, a fosszilis leletek alapján már a kora oligocén korszakból (kb. 34 millió évvel ezelőtt) származnak. A faj valószínűleg Ázsiában fejlődött ki, és onnan terjedt el a világ más tájaira.

Fontos megjegyzések:

A bakcsóformák (Nycticoracinae) alcsaládot 2020-ban megszüntették, és a bakcsófajok a gémformák (Ardeinae) alcsaládba kerültek besorolásra.

A bakcsónak számos szinonimája is létezik, mint például a éjszakai gém, vakvarjú, kvakvarjú, oláhpap, kakcsó, vasfejű vakkánya.

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) egy kiemelkedően sokoldalú madárfaj, amelynek rendszertani besorolása is tükrözi ezt a sokféleséget. A gémfélék családjába tartozása alapján vízi életmódú ragadozónak tekinthető, de éjszakai aktivitása és jellegzetes megjelenése miatt egyedülálló helyet foglal el a madárvilágban.

bakcso-nycticorax-nycticorax

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) táplálkozása

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) éjszakai vadász, nappal a fák ágain vagy a nádasokban pihen. Kiválóan úszik és gázol, zsákmányát lesből vagy aktívan keresgélve fogja. Tápláléka rendkívül változatos, de főként vízi élőlényekből áll.

Kedvelt táplálékai:

 • Halak: A bakcsó étrendjének fő összetevői a kisebb halfajok, mint például a pontyfélék, süllők, csukák és kárászok.
 • Kétéltűek: A bakcsó szívesen fogyaszt békákat, varangyokat és gőtékét is.
 • Rákok: A vízben élő rákok, garnélák és vízi bolhák is a bakcsó táplálékát képezik.
 • Rovarok: A vízi rovarok, mint például a vízi poloskák, szitakötők és libellák is szerepelnek a bakcsó étrendjében.
 • Apró gerincesek: Ritkábban, de előfordul, hogy a bakcsó kisebb emlősöket, gyíkokat vagy kígyókat is zsákmányul ejt.

Vadászati módja:

A bakcsó türelmes vadász, mozdulatlanul leselkedik zsákmányára. Hosszú, tőr alakú csőrével villámgyorsan kapja el a vízből a gyanútlan zsákmányt. Gyakran éjszaka vadászik, amikor a zsákmányállatok kevésbé óvatosak. A bakcsó aktívan is keresgélhet táplálékot, gázolva vagy úszva a vízben.

Érdekes táplálkozási tények:

A bakcsó csőrének speciális érzékelői segítenek a zsákmány felderítésében a vízben, még sötétben is. Gyakran nyel le kisebb köveket, amelyek segítenek az emésztésben. A fiókái eleinte rovarokkal és apró vízi állatokkal táplálkoznak, de hamarosan megtanulják a halászat technikáját.

Fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, ragadozóként segít szabályozni a zsákmányállat populációkat. Táplálkozási szokásai alapján is jól látható, hogy alkalmazkodóképes faj, amelynek étrendje a rendelkezésre álló táplálékforrásokhoz igazodik.

bakcso-nycticorax-nycticorax

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) fészkelése és szaporodása

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) telepesen fészkel, kolóniákban akár több tucat pár is összegyűlhet. Fészkét ágakra vagy nádasokba építi, gallyakból és vízi növényekből. A fészekalkotás a hím és a tojó közös feladata.

Fészeképítés:

A hím kiválaszt egy megfelelő helyet a fészeknek, általában egy magas fa ágán vagy egy sűrű nádasban. Ezután összegyűjti a szükséges építőanyagokat, gallyakat és vízi növényeket. A tojó segít a fészek formázásában és a belső bélés elkészítésében, puha fűszálakkal és tollakkal.

Tojásrakás és kotlás:

A tojó általában 3-5 tojást rak le, amelyek kékeszöld színűek és sötétbarna foltokkal tarkítottak. A kotlási idő körülbelül 20-22 nap, és mindkét szülő felváltva kotlik a tojásokon.

Fiókanevelés:

A fiókák körülbelül egy hónap múlva kelnek ki a tojásokból, és teljesen tehetetlenek. A szülők gondoskodnak róluk, etetik őket és tanítják őket vadászni. A fiókák körülbelül 40 napos korukra válnak önállóvá, és elhagyják a fészket.

Kolóniák:

A bakcsók gyakran nagy kolóniákban fészkelnek, akár több tucat pár is összegyűlhet egy helyen. A kolóniákban élő madaraknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai. A kolóniákban élő fiókák jobban védve vannak a ragadozóktól, de nagyobb a fertőzések és a zsákmányállatok versengésének kockázata is.

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) egy lenyűgöző madárfaj, amelynek telepes fészkelési módja és szaporodási stratégiája kiemelkedővé teszi az ökoszisztémában. A bakcsó fészkelőkolóniái egyedi látványt nyújtanak, és betekintést engednek a madárvilág szociális életébe.

bakcso-nycticorax-nycticorax

Védettsége Magyarországon és nemzetközileg

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) Magyarországon fokozottan védett faj a 13/2013. (III. 28.) NM rendelet alapján. Ez azt jelenti, hogy szigorú védelmi intézkedések vonatkoznak rá, tilos szándékosan megölni, zavarni, fészkét elpusztítani, tojásait és fiókáit elszedni. A védett faj státusz eszmei értéke 100 000 Ft.

A bakcsó populációi Magyarországon stabilok, de a faj néhány helyi populációját élőhelypusztulás és szennyezés fenyegeti. Ezért fontos, hogy óvjuk a bakcsó élőhelyeit, mint például a tavakat, mocsarakat, folyókat és tengerparti területeket.

Nemzetközileg:

A bakcsó nemzetközileg is legkevésbé aggasztó besorolást kapott az IUCN Vörös Listáján. Ez azt jelenti, hogy a faj globális szinten nem veszélyeztetett. A bakcsó széles körben elterjedt faj, és számos országban stabil populációkkal rendelkezik.

Azonban a bakcsó élőhelypusztulás, szennyezés és klímaváltozás hatásaival szemben is sebezhető. Ezért fontos, hogy nemzetközi szinten is védelmezzük a bakcsót és élőhelyeit.

Védelmi intézkedések:

Élőhelyvédelem: A bakcsó élőhelyeinek megőrzése és helyreállítása a legfontosabb védelmi intézkedés.

Szennyezés megelőzés: A víz szennyezésének megelőzése fontos a bakcsó táplálékforrásainak és élőhelyeinek védelme érdekében.

Tájékoztatás és nevelés: Fontos, hogy a lakosság megismerje a bakcsó fontosságát és a védelmének szükségességét.

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) egy lenyűgöző madárfaj, amely fontos szerepet játszik az ökoszisztémában. A Magyarországon és nemzetközileg is fennálló védelmi intézkedéseknek köszönhetően remélhetőleg ez a faj megmarad a jövő generációi számára.

bakcso-nycticorax-nycticorax

Magyarországi előfordulása

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) Magyarországon általánosan elterjedt faj, de nem egyenletesen fordul elő az országban. Leggyakrabban a Dunántúlon és a Tisza-vidéken találkozhatunk vele, de előfordul a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön is. Kedveli a vizes élőhelyeket, mint például a tavakat, mocsarakat, folyókat és tengerparti területeket. Gyakran fészkel telepesen nádasokban, szigeteken vagy fákon.

Fontosabb előfordulási helyei:

 • Dunántúl: Balaton, Fertő-tó, Velencei-tó, Hanság Nemzeti Park, Őrségi Nemzeti Park
 • Tisza-vidék: Hortobágyi Nemzeti Park, Kisköre-völgy, Tisza-tó, Bodrogköz
 • Dél-Alföld: Duna-Tisza köze, Szegedi Fehérvizek, Kardoskúti Fehérvízi-mocsár
 • Észak-Alföld: Hortobágyi Nemzeti Park, Nyírségi Nemzeti Park, Tisza-tó

A bakcsó vonuló madár, Magyarországra március-áprilisban érkezik vissza telelőterületeiről, és szeptember-októberben vonul el. A telelőterületek a Mediterránium és Afrika.

Populáció:

A bakcsó populációi Magyarországon stabilok, de a faj néhány helyi populációját élőhelypusztulás és szennyezés fenyegeti. A becslések szerint Magyarországon körülbelül 10 000-20 000 pár bakcsó fészkel.

Megfigyelése:

A bakcsó viszonylag könnyen megfigyelhető madárfaj, főleg alkonyatkor és éjszaka aktív. Gyakran látható a vizes élőhelyek partján, ahol vadászik. A bakcsó hangja jellegzetes rekedtes „kvak” hang, amelyről a madár a nevét is kapta.

Fontos szerepe az ökoszisztémában:

A bakcsó fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, ragadozóként segít szabályozni a zsákmányállat populációkat. Tápláléka főként halakból, kétéltűekből, rovarokból és rákokból áll.

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) egy lenyűgöző madárfaj, amelynek éjszakai életmódja, jellegzetes megjelenése és fontos szerepe az ökoszisztémában kiemelkedővé teszi. A Magyarországon fennálló védelmi intézkedéseknek köszönhetően remélhetőleg ez a faj megmarad a jövő generációi számára.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay