A vörös ásólúd (Tadorna ferruginea) hangja

Vörös ásólúd (Tadorna ferruginea)

A vörös ásólúd (Tadorna ferruginea) hangja és jellemzői

A vörös ásólúd (Tadorna ferruginea) hangja: Az ásólúd egy vízimadár, amely Európa, Ázsia és Afrika területein honos. A hím és a tojó közötti hangjelzéseknek hasonlónak kell lenniük a madaraknál, de a vörös ásólúd hangjai általában nem olyan hangsúlyosak vagy változatosak, mint például a kacsák vagy a hattyúk hangjai.

A vörös ásólúd hangjai között a következők találhatók

Hím hangja: A hímek hangjai gyakran mélyek és erőteljesek, és hasonlítanak a „karr-karr” vagy „gok-gok” hangokra. Ezeket általában repülés közben vagy etetés közben hallhatjuk.

Tojó hangja: A tojók hangjai általában halkabbak és kevésbé hangsúlyosak, mint a hímeké. Ezek lehetnek lágy, sípoló hangok vagy rövid „quack” hasonló hangok.

Fiókák hangja: A fiókák hangjai hasonlítanak a tojók hangjaira, és általában csendesebbek. Ezeknek a hangoknak az a célja, hogy a fiókák kommunikáljanak a szüleikkel és jelezzék, ha éhesek vagy veszélyben érzik magukat.

Hogyan használja a hangját a territórium védelmére? A vörös ásólúd erőteljes hangokat tud kiadni, amiket a territórium védelmére használ.

Kommunikáció más vörös ásóludakkal: A hangok használata segíti a vörös ásóludak közötti kommunikációt. Például a hímek és a tojók hangjai közötti különbségek segíthetnek az egyedeknek az azonos nemű és az ellenkező nemű madarak megkülönböztetésében. Emellett a hangok használata segíthet abban is, hogy a madarak találkozzanak egymással, kialakítsák a párkapcsolatot, és közösen fészekrakásba kezdjenek.

A vörös ásóludak hangjai általában nem olyan hangsúlyosak vagy változatosak, mint például a kacsák vagy a hattyúk hangjai, de azért használják a kommunikációra és a társas érintkezésre a csoportjukban. Az egyes egyedek hangja kis mértékben eltérhet egymástól, de általánosságban véve a fajra jellemző hangok között találjuk azokat.

Vörös ásólúd (Tadorna ferruginea)
Vörös ásólúd (Tadorna ferruginea)

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Peter Boesman