Rétisas (Haliaeetus albicilla) jellemzői és életmódja

Rétisas

A rétisas (Haliaeetus albicilla) rövid bemutatása

A rétisas, vagy fehérfarkú rétisas (Haliaeetus albicilla) Magyarország egyik legnagyobb ragadozó madara. Lenyűgöző megjelenéssel bír:

 • Szárnyfesztávolsága akár 240 cm is lehet,
 • testhossza pedig közel 1 métert is elérhet.
 • A tojók általában nagyobbak a hímeknél.
 • Felnőtt példányokra jellemző a barna test, fehér fej és farok.
 • A fiatal madarak tollazata egységesen barna, de már láthatóak rajta fehér foltok.

A rétisasok elsősorban vízi élőhelyek közelében találhatóak meg, mint például tavak, folyók vagy tengerpartok. Erőteljes testalkatuknak és hatalmas szárnyaiknak köszönhetően kiváló repülők. Táplálékuk főként halakból áll, de dögevők is, így tetemeket is fogyasztanak.

Érdekes jellegzetességük, hogy több évig is használják ugyanazt a fészket, folyamatosan bővítve azt. Ezek a hatalmas fészkek általában idős, magas fákra épülnek.

A rétisas Magyarországon védett madárfaj, élőhelyének megóvása kiemelten fontos a természetvédelem számára.

Rétisas

Elterjedése és élőhelye

A rétisas (Haliaeetus albicilla) Eurázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi és szubtrópusi területein honos, kiemelkedve hatalmas méretével és ragadozó életmódjával.

Elterjedési terület:

Európa: Közép-, észak- és kelet-európai régiókban állandó populációk élnek. Nyugat- és dél-európai régiókban telelő állományok is megfigyelhetők.

Ázsia: Északkelet-Európában és Észak-Ázsiában költési és fiókanevelési időszakban tartózkodik, míg Ázsia többi részén egész évben megfigyelhető.

Észak-Amerika: Alaszkától kezdve Kanadán és a kontinentális Amerikai Egyesült Államokon keresztül egészen Mexikó északi részéig él.

Élőhely:

A rétisas elsősorban vizes területekhez kötődik, táplálkozása miatt kedveli a tengerpartokat, folyókat, tavakat és mocsarakat. Fészkelőhelyéül magas fákat választ, de a tengerparton a magasabb sziklapárkányokat is preferálja.

Fontos megjegyezni, hogy a rétisas nem kizárólagosan vízi madár, táplálékszerzésétől függően változatos élőhelyeken is előfordulhat. Gyakran látogatja a nyílt réteket, mezőgazdasági területeket, sőt akár hegyvidékeken is megfigyelhető.

A faj állományai az elmúlt évtizedekben szerencsére növekedtek a védelmi intézkedéseknek köszönhetően. Ennek ellenére a rétisas továbbra is veszélyeztetett fajok közé tartozik, élőhelyének elvesztése és a mérgezések miatt.

Rétisas

Megjelenése és jellemzői

A rétisas lenyűgöző ragadozó madár, mely Eurázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi és szubtrópusi területein fordul elő. Magyarországon is őshonos faj, kiemelkedő szereplője a hazai madárvilágnak.

Megjelenése:

Méret: A rétisas a legnagyobb magyarországi ragadozó madár. Testhossza 76-92 cm, szárnyfesztávolsága 190-240 cm között változik. A tojók valamivel nagyobbak és nehezebbek a hímeknél.

Tollazat: A kifejlett példányok feje és farka fehér, testük barna. A fiatal madarak barnák, de tollazatukban fehér foltok is láthatók. Az öreg madarak csőre sárga színű.

Csőr és karmok: Erős, ívelt csőrrel és éles, karmos ujjakkal rendelkezik, melyekkel zsákmányát fogja.

Szemek: Sárga színű szemei kiváló látást biztosítanak, még nagy távolságokra is.

Jellemzői:

Ragadozó: Hatalmas mérete és ereje révén a rétisas csúcsragadozónak számít élőhelyén. Táplálékául elsősorban halak szolgálnak, de kisebb emlősöket és madarakat is zsákmányol.

Vízhez kötött: Folyók, tavak, tengerpartok közelében él, ahol vadászni tud. Fészkét is gyakran magas fákra építi, melyek víztestek közelében állnak.

Éleslátás: Kiváló látása révén nagy távolságokra is kiszúrja zsákmányát.

Tartós párkapcsolat: Párjukkal életükre szóló szövetséget kötnek, közösen gondozzák fiókáikat. Hatalmas fészket építenek, amit több éven keresztül is használhatnak.

Védett faj: Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt áll.

A rétisas lenyűgöző madár, mely fontos szerepet játszik a hazai ökoszisztémában. Ha szerencsénk van, akár szabadon is megfigyelhetjük a természetben.

Rétisas

Rendszertani besorolása

A rétisas (Haliaeetus albicilla) rendszertani besorolása a következő:

Ország (Állatok – Animalia): Az állatok (Animalia) a biológiai rendszer egyik legnagyobb és legszélesebb kategóriája, amelybe minden többsejtű állatot tartozik. Az állatokat jellemezheti az aktív mozgás, a táplálékként más szervezeteket fogyasztó képesség, és számos más biológiai jelleg.

Törzs (Gerincesek – Chordata): A gerincesek (Chordata) a törzs, amelybe a gerinccel rendelkező állatok tartoznak. Ezeknek az állatoknak a központi idegrendszerét egy gerincoszlop vagy hasonló struktúra védi és támogatja. A gerincesek közé tartoznak a halak, az emlősök, a madarak, a hüllők és az emlősök közülük is a rétisas.

Osztály (Madarak – Aves): A madarak (Aves) olyan melegvérű, tollazatú, repülni képes állatok, amelyek közismertek a tojásrakó képességükről és a légzsákrendszerükről. A madarak nagyon változatos csoportot alkotnak, és számos életmódot képviselnek, a repülőképtől kezdve a nem repülőkig.

Rend (Sasalakúak – Accipitriformes): A sasalakúak (Accipitriformes) egy rend, amelybe a ragadozó madarak, például a sasok, rétisasok és kánya-félék tartoznak. Ezek a madarak jellemzően nagy testűek, hosszú szárnyakkal és karmokkal, amelyeket a ragadozó életmódjukhoz használnak.

Család (Sasfélék – Accipitridae): A sasfélék (Accipitridae) a ragadozó madarak családjába tartoznak, amelybe több mint 200 faj tartozik. Ezek a madarak általában nagy testűek, hegyes csőrrel, erős karmaikkal és jó látással rendelkeznek, amelyek segítik őket a zsákmány megtalálásában és elfogásában.

Nem (Haliaeetus): A Haliaeetus nembe a tengeri sasok tartoznak. Ezek a madarak nagy méretűek, és gyakran kizárólag halakkal táplálkoznak. A rétisas a Haliaeetus nem egyik tagja.

Faj (Haliaeetus albicilla): Ez a konkrét faj a rétisas, vagy más néven fehérfejű rétisas, amely Európában és Ázsiában honos, és jelentős ragadozó madarak közé tartozik.

Így a rétisas rendszertani besorolása áttekinthetően mutatja, hogy hol helyezkedik el az állatvilág hierarchiájában, és milyen közeli rokonságban van más madarakkal és gerincesekkel.

Rétisas

A rétisas táplálkozása

A rétisas elsősorban egy halászó ragadozó madár. Erőteljes csőre és karmai arra specializálódtak, hogy a vízből zsákmányt ejtsen el. Főbb táplálékai a következők:

Halak: A rétisas táplálékának jelentős részét különféle halak teszik ki. Mérettől függően kisebb-nagyobb halakat is képes elejteni.

Vízimadarak: Kacsák, libák, ludak és más vízimadarak is szerepelhetnek a menüjén.

Kisebb emlősök: Patkányok, nyulak, mezei pockok esetenként a zsákmányává válhatnak.

Dögök: Nem veti meg a dögöket sem, főleg a téli, szűkös táplálékforrás esetén.

A rétisas kiváló vadásztechnikával rendelkezik. Szeletel a víz felett, éles szemeivel kémleli a felszínt. Amikor kiszemeli zsákmányát, villámgyorsan lecsap rá karmaival és kiemeli a vízből. Emellett opportunista ragadozó is, vagyis nemcsak vadászik, hanem elejt elejtett zsákmányt is ellop más ragadozó madaraktól, mint például a halászsas.

Rétisas

Fészkelése és szaporodása

A rétisasok télen már párt alkotnak, és tavasszal kezdik el építeni fészküket. A fészek építése a hím és a tojó közös feladata. Fészküket általában magas fákra, vízközeli helyekre építik, de sziklákon is fészkelhetnek. A fészek hatalmas lehet, átmérője akár 2 métert is elérheti, súlya pedig meghaladhatja az 1 tonnát. A fészek építéséhez gallyakat, ágakat és vízi növényeket használnak, melyeket sárral tapasztanak össze.

A tojó 2-3 tojást rak le, melyek fehérek, barna foltokkal tarkítottak. A tojásokon a szülők felváltva kotlanak 35-40 napig. A fiókák a kikelés után szőrtelenek és tehetetlenek. Szüleik gondoskodnak róluk, etetik őket és melengetik őket. A fiókák körülbelül 60 napos korukban válnak röpképesekké, de még 2-3 hónapig szüleikkel maradnak, amíg megtanulnak vadászni.

A rétisasok életre szóló párkapcsolatot kötnek. A fészket több éven át is használhatják, és évente csak egy fiókanevelést végeznek.

A rétisas fészkelését és szaporodását számos tényező befolyásolhatja:

Élőhelyvesztés: A fészkelőhelyek pusztulása a rétisasok egyik legnagyobb veszélye.

Zavarás: A túrázás, a csónakázás és a motorcsónakozás zavarhatja a rétisasokat a fészkelésben és a fiókanevelésben.

Mérgezés: A rétisasok gyakran áldozatul esnek a mérgezett csaliknak, melyeket más ragadozók elpusztítására helyeznek ki.

Táplálékhiány: A halállományok csökkenése a rétisasok számára is gondot okozhat.

Fontos, hogy védjük a rétisasok fészkelőhelyeit, és ne zavarjuk őket a szaporodási időszakban. Ezzel is hozzájárulhatunk ehhez a csodálatos madárfaj fennmaradásához.

Rétisas

A rétisas védettsége

A rétisas Magyarországon fokozottan védett madárfaj. Ez a legmagasabb szintű védettséget jelenti. A természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

Védettségének okai:

Ritka faj: A rétisas ugyan nem számít globálisan veszélyeztetett fajnak, de Európában és Magyarországon is ritka fajnak
tekinthető.

Élőhelyvesztés: A fészkelőhelyek pusztulása továbbra is komoly veszélyt jelent a hazai rétisas állományra.

Zavarás: A fészkelési időszakban a zavarás megakadályozhatja a sikeres fiókanevelést.

Mérgezés: A mérgezett csalik a rétisasokra is veszélyt jelentenek.

Védelmi intézkedések:

 • A fészkelőhelyek védelme kiemelt fontosságú. A fészkek környezetében tilos a fakivágás és a zavarás.
 • A természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan figyeli a fészkelő állományokat.
 • A lakosság tudatosságának növelése a rétisas védelme szempontjából is fontos.

Mit tehetünk mi a rétisas védelme érdekében?

 • Tartsuk be a természetvédelmi előírásokat.
 • Ne zavarjuk a rétisasokat a fészkelési időszakban.
 • Támogassuk a természetvédelmi szervezeteket.
 • Hirdessük a rétisas védelmének fontosságát.

A rétisas Magyarország egyik legnagyszerűbb ragadozó madara. Védelme mindannyiunk közös felelőssége.

Rétisas

Magyarországi előfordulása

A rétisas Magyarországon egész évben előfordul, de állománya vonuló jellegű. A hazai rétisasok egy része állandóan itt telel, míg mások télen délebbre vonulnak. A rétisasok szigetszerű populációt alkotnak a Kárpát-medencében.

Jelenleg 100-150 pár állandóan fészkel Magyarországon. A fészkelőhelyek elsősorban a vizek közelében találhatók, mint például folyók, tavak, víztározók partján. Kedvelik a magas fákat, melyek alkalmasak fészkük építésére. A rétisasok territoriális madarak, nagy területeket uralnak, melyeket más ragadozó madaraktól védenek.

A rétisas állománya az utóbbi évtizedekben növekedett. Ez a védelmi intézkedéseknek, a fészkelőhelyek javulásának és a táplálékbázis bővülésének köszönhető.

A rétisas megfigyelhető Magyarország számos pontján. Jó eséllyel láthatók a Duna-Tisza-Középvidéken, a Balaton-melléken, a Felső-Tisza-vidéken és a Zemplénben. Ha rétisast szeretnénk megfigyelni, érdemes felkeresni a fészkelőhelyek környékét, vagy részt venni madármegfigyelő túrákon.

Fontos megjegyezni, hogy a rétisas vadállat, és nem szabad zavarni. Ha rétisast látunk, figyeljük meg távolról, és ne közelítsünk hozzá.MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay