A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja és jellemzői

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja és hangkészlete sokféle élénk és erős hangot tartalmaz. Ezek a hangok az év különböző időszakaiban és helyzetekben jelennek meg. Nézzük meg részletesen, milyen hangokat hallhatunk a meggyvágóktól:

Ének: A meggyvágók ismertek az éneklésükről, különösen a párzási időszakban. Az énekük mély, zengő és hangsúlyos, gyakran ismétlődő dallamokból áll. Az ének célja a párzás elősegítése és a territórium védelme.

Csattogás: A meggyvágók szintén rendszeresen csattognak. Ez a hang az etetés során jelenik meg, és gyakran a növények közötti szárak letörésével jár együtt. A csattogás segíti a táplálék megtalálását és a társak figyelmének felkeltését.

Riasztóhívás: Amikor a meggyvágók veszélyt észlelnek, riasztóhívásokat adnak ki. Ezek a hangok általában hangsúlyosak és élesek, és azonnal figyelmeztetik a többi madarat a közelgő veszélyre.

Fiókahívás: A fiókahívások a fiókák gondozásával kapcsolatosak. A szülők rendszeresen kommunikálnak fiókaikkal, hogy etessék és gondozzák őket.

A hangok szerepe a kommunikációban

A meggyvágók hangjai számos fontos funkciót látnak el az életükben. Ezek a hangok segítik a következőkben:

Territórium védelem: Az éneklés a territórium védelméhez és a párzási jogok kijelöléséhez szükséges. A hímek rendszeresen énekelnek, hogy más hímeket távoltartsanak a területükről.

Párzás: Az ének és más hangok ismeretlen partnerekkel való találkozásra szolgálhatnak. A hímek énekelnek a nőstényeknek, hogy felkelték az érdeklődésüket és bemutassák szexuális érettségüket.

Táplálkozás: A csattogás és más hangok segíthetnek a meggyvágóknak az élelem megtalálásában. A növényi magvak fogyasztása során a hangok arra is utalhatnak, hogy hol találhatók a legtöbb táplálékforrás.

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja
A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Dominique Guillerme