A küszvágó csér (Sterna hirundo) hangja

Küszvágó csér (Sterna hirundo) hangja

A küszvágó csér (Sterna hirundo) hangja és jellemzői

Alapének: A küszvágó csér (Sterna hirundo) hangja és alapéneke egy karakteres, hangos sípolás, amely gyakran hasonlít egy rövid, éles „kirrit” hangzásra. Ezt az alapéneket gyakran használják a kommunikációban és a territórium védelemben.

Riasztó hangok: A küszvágó csér riasztó hangjai közé tartoznak az éles, ismétlődő „kitt-kitt-kitt” hangok, amelyeket általában ragadozók közelítésekor hallani. Ezek a hangok figyelmeztetik a többi Küszvágó csért a veszélyre.

Párzási ének: A párzási időszakban a hímek és a tojók közös énekrepertoárt hoznak létre. A hímek egy hosszabb és bonyolultabb éneket produkálnak, amely tartalmazza az alapéneket és különböző variációkat. A tojók válaszolnak ezekre a dalokra, és a duett ének a párzási rituálé része.

Repülő ének: A küszvágó csérek repülés közben is énekelnek. Ez a jelenség különleges és figyelemre méltó, mivel a madarak hangadása egyesült a repüléssel, és ilyenkor ismétlődő, magas sípolásokat hallhatunk tőlük.

Territorialitás és védekezés: A küszvágó csérek rendkívül védelmezőek területük iránt, és az énekük használják a más területekbe betévedő Küszvágó csérek elriasztására. Ezen kívül a területükön belül is használják az éneket a határok kijelölésére.

Kölykökkel való kommunikáció: A küszvágó csér szülők különféle hangokat használnak a kölykök etetésére és gondozására. A kölykök is reagálnak különböző hangokra, amikor éhesek vagy veszélyben érzik magukat.

Ezen hangok és énekjelenségek együttesen alkotják a küszvágó csér énekrepertoárját. Ezek a hangok kulcsfontosságúak a faj számára a kommunikációban, a párzásban, a területvédelemben és az utódaik gondozásában. A kutatók és madárfigyelők számára izgalmas és tanulságos a küszvágó csér hangjainak tanulmányozása, amely segíthet mélyebb betekintést nyerni ezen érdekes madarak életmódjába és viselkedésébe.

Küszvágó csér (Sterna hirundo) hangja
Küszvágó csér (Sterna hirundo) hangjaMadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Albert Lastukhin