A Házi veréb (Passer domesticus) Hangja

A házi veréb (Passer domesticus) hangja

A házi veréb (Passer domesticus) hangja és kommunikációja

A házi veréb (Passer domesticus) hangja: A veréb egy apró, elterjedt madárfaj, amely sok városi és vidéki környezetben megtalálható. A hím és a tojó hangjai enyhén eltérnek egymástól, és az alábbi hangjegyek jellemzik őket:

Csivitelés: A házi veréb leggyakoribb hangja a csivitelés. A hímek és a tojók egyaránt használják ezt a hangot, különösen párzási időszakban és kommunikációra más verébekkel. A hímek csivitelése általában hangosabb és változatosabb lehet, míg a tojók csivitelése enyhébb és egyszerűbb.

Érzelmi kifejezések: A házi veréb hangjai kifejezik az érzelmi állapotot is. Például egy agresszív vagy fenyegető helyzetben lévő veréb halk, mérges csiripelést vagy harsányabb, indulatosabb hangokat adhat ki.

Repülés közbeni hangok: Amikor a házi veréb repül, különböző rövid, rázós hangokat hallat, amelyek gyakran felfedezhetők a levegőben.Rivalizálás és területvédelem: A hímek a territóriumuk védelmére és a riválisok elriasztására gyakran hosszabb, intenzívebb és ismétlődő hangokat használnak.

Az énekes hangok gyakran az egyedek párzási időszakban hallhatóak, amikor a hímek versenyeznek a párzási jogokért és elnyerik a nőstény figyelmét.

A nem énekes hangok közé tartoznak például a röptében adott rövid, gyors csiripelések és a feszült helyzetekben adott hangok, melyekkel a területüket védik.

Fontos megjegyezni, hogy a házi veréb hangjai viszonylag változatosak lehetnek, és az egyes egyedek közötti kisebb eltérések is előfordulhatnak. A hangjegyek jellege és intenzitása részben a kontextustól, az évszaktól és az egyéni viselkedéstől függően változhat.

A házi veréb (Passer domesticus) hangja
A házi veréb (Passer domesticus) hangja

 MadarainkKépek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Jorge Leitão