Tövisszúró gébics (Lanius collurio) hangja

tovisszuro-gebics-lanius-collurio-hangja

Tövisszúró gébics (Lanius collurio) hangja és jellemzői

A tövisszúró gébics (Lanius collurio) hangja meglepően változatos. Nem csak dallamos énekekkel rendelkezik, hanem riasztó kiáltásokkal, rejtett üzeneteket hordozó kommunikációs hangokkal is. A hangok fontos szerepet játszanak a gébics életében, segítik a területvédelmet, a párvonzást, és a fiókák felnevelését.

Ének: A hím tövisszúró gébics éneke a legösszetettebb része a hangrepertoárjának. Dallamos és változatos, gyakran ismétlődő elemeket tartalmaz. A hím éneke hangosabb és terjedelmesebb, mint a nőstényéé. Az ének elsődleges funkciója a területvédelem és a párvonzás. Az éneklés jellemzően kitűzőhelyről, például egy magasabb ágról vagy egy villanyoszlop tetejéről történik. Az énekben gyakoriak a „tirilirilirilí” vagy „tsirrup-tsurruup” hangsorok, melyeket erősödő és halkuló hangerővel szaval.

Riasztó kiáltások: A riasztó kiáltások rövidebbek és hevesebbek, mint az énekek. Általában „csík-csík” vagy „fít-fít” hangokkal jellemezhetők. Ezek a hangok a gébics elsődleges kommunikációs eszközei a veszély jelzésére. Amikor a gébics ragadozót, például egy macskát vagy egy vércsét lát a közelében, riasztó kiáltásokkal figyelmezteti társait és elűzi a betolakodót. A riasztó kiáltások agresszív helyzetekben is használatosak, például ha másik gébics téved a territóriumába.

Egyéb hangok: A tövisszúró gébics nem csak énekel és riasztó kiáltásokat hallat, hanem számos más hanggal is kommunikál. Csipogással és sípolással tartja a kapcsolatot a párjával és a fiókákkal. A párok közötti kommunikációban „csip-csip” vagy „tsit-tsit” hangokat hallathatunk. A fiókák éhségüket kéregető hangokkal jelzik.

A hangrepertoár további részletei

A jövőbeli kutatások során érdemes lenne a következőket is megvizsgálni a tövisszúró gébics hangrepertoárjával kapcsolatban:

Lokális változatok: Vajon vannak-e eltérések a tövisszúró gébics hangjában különböző földrajzi területeken? Például léteznek-e különbségek a Kárpát-medencében élő gébicsek és a nyugat-európai állományok éneke között?

Rejtett üzenetek: A gébics éneke tartalmazhat olyan rejtett üzeneteket, amelyeket csak a saját fajtársai értenek. A bonyolult hangsorokban rejtőző információkat jövőbeli bioakusztikai kutatások során fejthetjük meg.

Hatás más fajokra: Hogyan befolyásolja a tövisszúró gébics hangja a vele szimbiózisban élő vagy zsákmányállatként szolgáló fajok viselkedését? Például a riasztó kiáltások hatására elmenekülnek-e a rovarok a vadászterületéről?

A hangrepertoár alaposabb megismerése segít jobban megérteni a tövisszúró gébics összetett kommunikációs rendszerét, és hozzájárulhat a faj védelméhez is.

tovisszuro-gebics-lanius-collurio-hangja

Az év madara 2006.



Madaraink



Képek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Dominique Guillerme