Zöld küllő (Picus viridis) hangja

zold-kullo-picus-viridis-hangja

A zöld küllő (Picus viridis) hangja és jellemzői

A zöld küllő (Picus viridis) hangja az erdő szimfóniájának elengedhetetlen része. Ez a gyönyörű madár változatos hangokkal kommunikál, melyeknek megvan a maguk sajátos jelentése és funkciója. A csőrével és nyelvével keltett hangok, a fákon dobolt ritmusok lenyűgöző dallamokat varázsolnak a fák lombjai közé.

A hangkeltés mechanizmusa:

A zöld küllő üreges csontú csőrével és mozgékony nyelvével kelti a hangokat. A csont üreges szerkezete erősíti a hangot, a nyelv pedig a modulálásban játszik szerepet. Ezen kívül a madár csőrével dobol a fákon is, ez a hang a területvédelem fontos eszköze.

Hangtípusok és jelentésük:

Dobolás: A zöld küllő leggyakoribb hangja. Ritmikus kopogás, melynek tempója és hangmagassága változó. A területvédelmet, a párkeresést és a fiókanevelést is szolgálja.

Kacagás: Hangos, éles hang, mely nevetéshez hasonlít. A hím madarak a tojók csalogatására használják, de a territórium védelemben is szerepet játszhat.

Rikoltás: Rövid, éles hang, mely riadalmat jelez. Veszély esetén figyelmezteti a többi madarat a ragadozókra.

Csipogás: Lágy, halk hang, mely csipogáshoz hasonlít. A fiókák a szüleikkel való kapcsolattartásra, a felnőtt madarak a költési időszakban használják.

A hang további jellemzői:

  • A hím és a tojó madarak hangmagassága alapján megkülönböztethetőek. A hímek hangja általában erősebb és dominánsabb.
  • A fiatal madarak hangja kevésbé fejlett, mint a felnőtteké.
  • A hangok élőhelytől és évszaktól függően változhatnak.

Megfigyelése:

A zöld küllő (Picus viridis) hangja egész évben hallható, de tavasszal és nyáron a legaktívabb. A megfigyeléshez türelem és csendes mozgás szükséges, hogy ne zavarjuk meg a madarakat. A legjobb hely az erdő vagy park.

A zöld küllő hangjának megismerése lenyűgöző betekintést nyújt a madár életébe és élőhelyébe. A hangok sokszínűségének felfedezése segít megérteni a kommunikációt és a viselkedést, és még jobban értékelni ezt a különleges madarat. A zöld küllő (Picus viridis) hangja az erdő varázslatos szimfóniájának elengedhetetlen része, mely gazdagítja a természetet és örömmel tölti el a madárbarátokat.

zold-kullo-picus-viridis-hangja

Az év madara 2022.



Madaraink



Képek: Vistacreate, Pixabay

Hang: Jean Pierre Sciolla