Zöld küllő (Picus viridis) jellemzői és életmódja

zold-kullo-picus-viridis

A zöld küllő (Picus viridis) rövid bemutatása

A zöld küllő (Picus viridis) Magyarország legnagyobb harkálya, feltűnő zöld tollazatával és hangos dobolásával hívja fel magára a figyelmet. Európa nagy részén elterjedt, kedveli a ligetes erdőket, parkokat és kerteket is. Rovarevő, de gyümölcsöket és magvakat is fogyaszt. Fontos szerepet játszik az erdei ökoszisztémában a rovarpopulációk szabályozásában.

zold-kullo-picus-viridis

Elterjedése és élőhelye

A zöld küllő (Picus viridis) Európa nagy részén elterjedt, Délnyugat-Ázsiában is költ. Hiányzik a Földközi-tenger szigeteiről, Írországból és Skócia északi részéről. Magyarországon gyakori madárnak számít, szinte az egész országban előfordul.

Kedveli a következő élőhelyeket:

Ligetek: A zöld küllő legkedveltebb élőhelyei a ligetes erdők, ahol sok öreg fa található. Ezekben a fákban talál táplálékot és odúhelyet is.

Fasorok: A zöld küllő gyakran látható fasorok mentén is, ahol rovarokat keres a fák kérge alatt.

Városi parkok: A zöld küllő alkalmazkodóképes madár, és a városi parkokban is megél. Itt gyümölcsöket és magvakat is fogyaszt a rovarok mellett.

Temetők: A temetőkben is gyakran megtalálható a zöld küllő, mivel itt is sok öreg fa található.

Ártéri erdők: A zöld küllő az ártéri erdőkben is előfordul, de a zárt állományokat kerüli.

Fontos megjegyezni, hogy a zöld küllő nem szereti a zárt erdőket. Ezekben a fákban kevesebb a rovar, és nehezebb odúhelyet találni.

A zöld küllő (Picus viridis) állománya nem veszélyeztetett, de fontos, hogy védjük az élőhelyeit. Az idős fák meghagyása és a kemény vegyszerek használatának kerülése segíthet a zöld küllő populációjának fenntartásában.

zold-kullo-picus-viridis

Megjelenése és jellemzői

A zöld küllő (Picus viridis) Magyarország legnagyobb harkálya, feltűnő tollazatával és hangos dobolásával könnyen felismerhető. 30-36 cm hosszú, 45-51 cm szárnyfesztávolságú és 180-230 gramm tömegű.

Jellemzői:

Tollazat: Főleg zöld színű, sárga farkalji folttal és piros fejtetővel. A hímnek fekete „bajuszszalagja” van, piros folttal a közepén. A tojó bajuszszalagja fekete, piros folt nélkül.

Csőr: Erős, hosszú, vésőszerű csőrrel rendelkezik, amellyel a fák kérgét tudja kopogtatni táplálék keresése közben.

Lábak: Erős, rövid lábakkal és éles karmokkal, amelyekkel a fák törzsén tud kapaszkodni.

Hang: A zöld küllő hangos dobolásáról ismert, amellyel területét jelöli és párját csalogatja. A dobolást akár 1 km távolságra is elhallatszik.

Egyéb: Rendkívül fejlett hallással rendelkezik, amellyel a fák kérge alatt rejtőzködő rovarokat is meg tudja hallani. Erős a csőrének izomzata, amellyel akár 20 ütést is tud adni másodpercenként.

Táplálkozás:

A zöld küllő rovarevő, fő tápláléka a hangyák, más rovarok (pl. lepkék, bogarak), csigák és pókok. Télen gyümölcsöket és magvakat is fogyaszt.

Szaporodás:

A zöld küllő odúban költ, amit maguk vájnak ki. A tojó 5-7 fehér tojást rak, és mindkét szülő kotlik 17-19 napig. A fiókák 23-28 napos korban repülnek ki.

Érdekességek:

  • A zöld küllő a legnagyobb harkályfaj Magyarországon.
  • A zöld küllő dobolása akár 1 km távolságra is elhallatszik.
  • A zöld küllő rendkívül fejlett hallással rendelkezik.
  • A zöld küllő erős a csőrének izomzata.
  • A zöld küllő fontos szerepet játszik az erdei ökoszisztémában a rovarpopulációk szabályozásában.

A zöld küllő (Picus viridis) védett madárfaj Magyarországon, de állománya nem veszélyeztetett. Fontos, hogy védjük az élőhelyeit az idős fák meghagyásával és a kemény vegyszerek használatának kerülésével.

zold-kullo-picus-viridis

Rendszertani besorolása

A zöld küllő (Picus viridis) a madarak (Aves) osztályának harkályalakúak (Piciformes) rendjébe, ezen belül a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó faj. A Picus nemzetség típusfaja, azaz az a faj, amely alapján a nemet leírták és elnevezték.

A zöld küllő rendszertani besorolása a következő:

  • Ország: Állatvilág (Animalia)
  • Törzs: Gerincesek (Chordata)
  • Osztály: Madarak (Aves)
  • Rend: Harkályalakúak (Piciformes)
  • Család: Harkályfélék (Picidae)
  • Nem: Picus
  • Faj: Zöld küllő (Picus viridis)

A zöld küllőnek 23 közeli rokona van a Picus nemben, amelyek Európában, Ázsiában és Afrikában fordulnak elő. A zöld küllő a nem típusfaja, azaz az a faj, amely alapján a nemet leírták és elnevezték.

A zöld küllő közeli rokonai közé tartoznak a szürke harkály (Picus canus), a fekete harkály (Dryocopus martius) és a nagy fakopács (Dendrocopos major). Ezek a fajok mind hasonló ökológiai niche-t töltenek be, mint a zöld küllő, és hasonló táplálékkal táplálkoznak.

A zöld küllő (Picus viridis) rendszertani besorolása jól tükrözi a madár morfológiai, viselkedési és ökológiai jellemzőit. A zöld küllő egy harkályféle madár, amelynek jellegzetes csőre, erős lábai, tarka tollazata és odúvájó életmódja van. A zöld küllő legközelebbi rokonai a Picus nemzetség más fajai, amelyekkel sok hasonlóságot mutat.

zold-kullo-picus-viridis

A zöld küllő (Picus viridis) táplálkozása

A zöld küllő (Picus viridis) táplálkozása elsősorban rovarokra, különösen hangyákra és más ízeltlábúakra épül. Az alábbiakban részletesen bemutatom táplálkozási szokásait és módszereit:

Fő tápláléka

Hangyák: A zöld küllő legfőbb táplálékforrásai a hangyák, különösen a talajban vagy a fatörzsekben élő hangyafajok. Ez a harkályféle hosszú, ragadós nyelvével képes mélyen behatolni a hangyabolyokba, és onnan kiszedni a hangyákat és a hangyalárvákat.

Rovarok és lárvák: A zöld küllő más rovarokat is fogyaszt, mint például bogarakat, lepkéket és azok lárváit. Emellett a fakéreg alatt található lárvák is fontos táplálékforrást jelentenek.

Táplálkozási módszerek

Fák kérge alatt: A zöld küllő erős csőrével képes feltörni a fák kérgét, hogy hozzáférjen a kéreg alatt élő rovarokhoz és lárvákhoz. Ez a módszer különösen hatékony a fák beteg vagy elhalt részeinek eltávolításában.

Talajon: Gyakran keresgél a talajon hangyák után, különösen az erdők és mezők avarjában. Ez a viselkedés különbözik más harkályfélékétől, amelyek inkább a fákon táplálkoznak.

Nyelv: A zöld küllő hosszú, hajlékony, és ragadós nyelvével képes mélyen behatolni a hangyabolyokba és a fakéreg alá, hogy elérje a táplálékát. A nyelve végén található visszahajló szarucafogak segítik a zsákmány megragadását és kihúzását.

Kiegészítő táplálék

Gyümölcsök és magvak: Bár főként rovarevő, a zöld küllő időnként gyümölcsöket és bogyókat is fogyaszt, különösen ősszel és télen, amikor a rovarok száma csökken. Ezzel kiegészíti étrendjét a hidegebb hónapokban.

Más ízeltlábúak: A hangyák mellett más ízeltlábúakat, például pókokat is fogyaszt, ha azok elérhetőek.

Évszakok szerinti táplálkozás

Tavasz és nyár: Ebben az időszakban a rovarok és azok lárvái bőségesek, így a zöld küllő főként ezekre koncentrál.

Ősz és tél: Amikor a rovarok száma csökken, a zöld küllő gyümölcsökkel, bogyókkal és magvakkal egészíti ki étrendjét. A talajban telelő rovarokat és lárvákat is keres.

A zöld küllő (Picus viridis) táplálkozási szokásai és módszerei jól illeszkednek környezetéhez, és fontos szerepet játszanak az erdei ökoszisztémában a rovarpopulációk szabályozásában és a fák egészségének fenntartásában.

zold-kullo-picus-viridis

A zöld küllő (Picus viridis) fészkelése és szaporodása

A zöld küllő (Picus viridis) fészkelési és szaporodási szokásai igen érdekesek és különlegesek. Az alábbiakban részletesen bemutatom ezt a folyamatot:

Fészkelés

Fészekhely: A zöld küllő főként lombhullató és vegyes erdőkben, parkokban és gyümölcsösökben található fák törzsébe vájja a fészkét. Gyakran választanak öreg, korhadt fákat, mivel ezek könnyebben megmunkálhatók.

Fészekkészítés: A hím és a nőstény együtt vájják ki a fészekodút. Ez a folyamat néhány napot vagy akár hetet is igénybe vehet. Az odú bejárata általában kerek, és elég nagy ahhoz, hogy a madarak kényelmesen be- és kijárhassanak.

Fészekanyag: A zöld küllő nem használ külön fészekanyagot, a fészek alját a kifaragott fa forgácsai borítják, amely elegendő puhaságot biztosít a tojásoknak.

Szaporodás

Párzási időszak: A párzási időszak tavasszal kezdődik, általában márciusban vagy áprilisban.

Tojásrakás: A tojó általában 4-6 fehér tojást rak. A tojások sima, fényes felületűek és ovális alakúak.

Költés: Mindkét szülő részt vesz a tojások költésében, amely körülbelül 14-17 napig tart. A szülők váltják egymást a fészekben, hogy biztosítsák a megfelelő hőmérsékletet a tojások számára.

Fiókák kikelése: A fiókák vakon és tollatlanul kelnek ki. Az első napokban teljes mértékben a szülők gondoskodnak róluk, folyamatosan táplálva őket rovarokkal és lárvákkal.

Fiókanevelés: A fiókák körülbelül 24-28 nap után hagyják el a fészket, de még egy ideig a szülők közelében maradnak, amíg teljesen önállóvá nem válnak. Ebben az időszakban a szülők továbbra is etetik és védik őket.

Utódgondozás: A fiókák elhagyása után is figyelemmel kísérik őket, amíg meg nem tanulják a táplálékszerzés és a ragadozókkal szembeni védekezés alapjait.

Érdekességek

Területvédés: A zöld küllők területvédők, és hangos, jellegzetes kiáltásaikkal, valamint dobolással jelzik jelenlétüket és védik fészkelőhelyüket más madaraktól.

Fészek újrahasznosítása: Néha más madarak, mint például verebek vagy nyaktekercsek, használják a zöld küllő által vájt odúkat saját fészkelésükre, miután a küllők elhagyták azokat.

A zöld küllő (Picus viridis) szaporodási szokásai jól alkalmazkodtak környezetéhez, és hozzájárulnak fajuk sikeres fennmaradásához és szaporodásához az európai és nyugat-ázsiai élőhelyeken.

zold-kullo-picus-viridis

Védettsége Magyarországon és nemzetközileg

A zöld küllő (Picus viridis) védelme Magyarországon és nemzetközi szinten is fontos, mivel ez a faj különleges ökológiai szerepet tölt be. Az alábbiakban részletesen ismertetem a zöld küllő védettségét:

Védettsége Magyarországon

Jogszabályi védelem: A zöld küllő Magyarországon védett madárfaj, amit a természetvédelmi törvény biztosít. Ennek értelmében tilos bántalmazni, megölni, befogni, valamint fészkeit és tojásait elpusztítani vagy zavarni.

Természetvédelmi érték: A zöld küllő természetvédelmi értéke Magyarországon 50 000 forint, ami jelzi a faj fontosságát és a rá fordított figyelmet.

Élőhelyvédelem: Az erdők és parkok védelme, ahol a zöld küllő fészkel, szintén hozzájárul a faj megőrzéséhez. A megfelelő élőhelyek fenntartása, a fakitermelés szabályozása és az öreg fák megóvása mind fontosak a faj fennmaradása szempontjából.

Nemzetközi védettsége

IUCN Vörös Lista: A zöld küllő a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) Vörös Listáján a „Legkevésbé aggasztó” (Least Concern) kategóriába tartozik. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé, azonban élőhelyeinek megóvása továbbra is fontos.

Bern-i Egyezmény: A zöld küllő szerepel a Bern-i Egyezmény II. függelékében, amely a vadon élő európai növény- és állatvilág, valamint azok élőhelyeinek védelméről szól. Ez az egyezmény kötelezi a részes államokat a faj és élőhelyeinek védelmére.

Madarak irányelve (Birds Directive): Az Európai Unió Madarak irányelve (79/409/EGK), amelyet később az élőhelyvédelmi irányelvvel együtt integráltak a Natura 2000 hálózatba, szintén védelmet nyújt a zöld küllő számára. Ez az irányelv célul tűzi ki a vadon élő madárfajok, köztük a zöld küllő élőhelyeinek megőrzését és helyreállítását.

CITES: Bár a zöld küllő jelenleg nem szerepel a CITES (Veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény) listáján, ez az egyezmény általánosan védi a vadon élő fajokat a nemzetközi kereskedelem káros hatásaitól.

Védelmi intézkedések

Élőhelyek megóvása: A természetvédelmi területek kijelölése és fenntartása, ahol a zöld küllő él és fészkel, kulcsfontosságú a faj megőrzése szempontjából.

Kutatás és monitorozás: A faj populációjának és élőhelyeinek folyamatos monitorozása segít a megfelelő védelmi intézkedések kidolgozásában és végrehajtásában.

Tudatosság növelése: A nyilvánosság és a helyi közösségek tájékoztatása a zöld küllő fontosságáról és védelmi szükségleteiről szintén hozzájárulhat a faj megóvásához.

Összességében a zöld küllő (Picus viridis) védelme érdekében tett intézkedések Magyarországon és nemzetközi szinten is arra irányulnak, hogy megőrizzék és fenntartsák a faj élőhelyeit, biztosítva ezzel a hosszú távú fennmaradását.

Az év madara 2022.



Madaraink



Képek: Vistacreate, Pixabay